YAZILIM BAKIM METODOLOJİLERİMİZ
YAZILIM BAKIM METODOLOJİLERİMİZ

Zaman içerisinde değişim ihtiyacı duyulmayacak bir yazılım sistemi düşünülemez. Kullanıcı ya da müşterilerin ihtiyaçlarındaki değişimlerin sisteme yansıtılması gerekir. Ayrıca, yeni bir donanım ya da yazılım altyapısı nedeniyle sistemin çalışma koşulları değişebilir. Tabi ki testler sırasında fark edilmeyen hatalar tespit edilebilir ve giderilmesi gerekir.

Yazılımın dağıtılması ve kullanıma başlanmasından sonra yazılımda yapılacak değişiklikler yazılımın bakımı (software maintenance) olarak adlandırılır. Bu değişiklikler basit kodlama hatalarının düzeltilmesi (bug-fixes) şeklinde olabileceği gibi tasarımdan kaynaklanan hataların giderilmesi gibi daha kapsamlı değişiklikler şeklinde de olabilir. Yazılımın bakımı aslında yazılımın evrimleşmesidir. Yazılımın yaşamına devam edebilmesi için gerekli değişikliklerin uygulanmasıdır. Genel hatlarıyla 3 bakım türü vardır:


1. Düzeltici bakım:
Tespit edilen hataların giderilmesi işlemidir. Kodlama hatalarını düzeltmek. Tasarımdan kaynaklı hataların giderilmesi ve bazı sistem bileşenlerinin baştan yazılmasını vb. gerektirebilir.


2. Uyarlayıcı (Adaptif) bakım:
Yazılımın yeni bir çalışma ortamına uyarlanmasıdır. Bu bir donanım platformu değişikliği olabileceği gibi (32 bitten 64 bite geçiş gibi) farklı bir işletim sistemine uyarlama şeklinde de olabilir (kodun Windows’dan Linux’a taşınması gibi). Ayrıca, veritabanı sistemi değişikliği de bu türden bir bakım olarak görülebilir (MS SQL Server bağımlı kodların Oracle’a uyarlanması gibi).


3. İyileştirici bakım:
Sisteme yeni işlev ve özelliklerin eklenmesi, performansın arttırılması gibi bakım çalışmalarıdır.
Genellikle bir sisteme çalışmaya başladıktan sonra yeni bir işlev eklemek, aynı işlevin henüz geliştirme sürecindeyken eklenmesine göre çok daha fazla zaman ve maliyet oluşturmaktadır.


DEĞİŞİKLİK TALEBİ

Değişiklik talepleri aşağıdaki kategorilere göre takip edilmektedir. Farklı kategorilerdeki değişikliklerin metrikleri ayrı ayrı tutularak değişik analizler yapılır.


1.  Hata takibi (Uymazlık):
Yazılım yapılandırma öğesinin tanımlı gereksinimlere uygunsuzluğu sebebiyle yapılması gereken değişikliklerdir. Bu tip hatalar, sistemin ya da yazılımın gereksinim veya tasarımında değişiklik gerektirmemektedir.


2. Değişiklik İstekleri:
Kullanıcı isteği, yazılım bakım sırasında ortaya çıkan ihtiyaçlar, testler sırasında tespit edilen gerekler, vb. sebeplerle daha önceden onaylanmış kavramsal model, sistem/yazılım gereksinimleri ve/veya tasarımda değişiklik yapılması gerekebilir. Bu tip değişiklikler, kullanıcı tarafından gerekli onay alındıktan sonra yapılmaktadır.


3. İyileştirme Önerileri:

Bir hata olarak kabul edilmeyen ve/veya kavramsal model/gereksinim/tasarım değişikliği gerektirmeyen, ancak kullanım kolaylığı sağlayacak, görselliği zenginleştirecek vb. iyileştirme önerileri bu kategori kapsamında ele alınmaktadır. Bu sınıfa ait değişikliklerin, hata takibi sürecinden ayrı olarak takip edilmesinin sebebi, bu değişikliklerin sistemin mevcut çalışmasını engellememesi, sistemin hatalı çalışmasına sebep olmaması, hata takibi sınıfı kapsamına giren değişikliklere göre öncelik ve önemlerinin daha az olması ve hata sınıfındaki değişikliklerin analiz ve değerlendirmesinin ayrı olarak yapılması gerekliliğidir.


4. İşlem maddeleri:
Müşteri ile yapılacak toplantılarda ortaya çıkabilecek işlem maddeleri, gerekse şirket/grup kapsamında yapılması gereken idari/teknik her türlü aktivitenin planlanması ve takip edilmesi kapsamında bu süreç tanımlanmıştır. Bu kapsama dahil olan istekler, diğer kategorilerden farklı olarak, proje kapsamında ihtiyaç duyulan araştırma, mukayese etüdü, idari yazışmalar, vb. sistemin dokümantasyonunda ve/veya yazılımın kaynak kodunda değişikliğe sebep olmayan isteklerdir.





Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. Kaynak göstererek ve aktif link vererek kullanabilirsiniz.                     Copyright © 2018. kelebek programlama



Sosyal Medya